De klimaatdoelstellingen van Europa vragen om ingrijpende veranderingen in de bouwsector. Hoe kunnen innovatieve oplossingen en de politiek een klimaatneutrale toekomst voor gebouwen te garanderen? Het vinden van antwoorden op deze vragen staat centraal op de Building Future Conference tijdens de vakbeurs ISH. Deze belangrijke beurs voor HVAC + Water wordt van 17 tot 20 maart a.s. georganiseerd in Frankfurt.

Experts uit de politiek, lokale overheden, de woning- en vastgoedsector, energie, architectuur en planning zullen uitdagingen van de industrie bespreken en strategieën presenteren voor een duurzame en grondstofzuinige toekomst. Het evenement wordt georganiseerd door Messe Frankfurt in samenwerking met toonaangevende handelsverenigingen, waaronder de Federatie van de Duitse Verwarmingsindustrie (BDH), de Vereniging voor Airconditioning en Ventilatie in Gebouwen (FGK), de Duitse Vereniging voor Energie-efficiëntie in Gebouwendiensten (VdZ) en de Duitse Vereniging voor Sanitatie, Verwarming en Airconditioning (ZVSHK).

Energiebeleid
De eerste dag van de conferentie op maandag 17 maart staat in het teken van het energiebeleid in Duitsland en Europa en draait om het politieke kader voor de warmtetransitie en de succesvolle implementatie ervan. In dit verband ligt de nadruk op de herziening van de richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (EPBD) en een mogelijke wijziging van de Duitse Building Energy Act (GEG) door de nieuwe federale regering. Vertegenwoordigers uit de politiek, de industrie en handelsverenigingen, waaronder leden van het Europees Parlement, zullen aanwezig zijn.

Gemeentelijke warmteplanning
Op de tweede dag, dinsdag 18 maart, ligt de focus op de uitdagingen van gemeentelijke warmteplanning. Dit is een beslissende factor voor de Duitse klimaatdoelstellingen met de implementatie van de warmtetransitie in meer dan 10.000 gemeenten. De paneldiscussies gaan in op zowel de strategische als praktische eisen die worden gesteld aan steden en gemeenten die verwarmingsplannen moeten opstellen en bestaande leveringsstructuren moeten aanpassen. Experts uit de politiek, verenigingen en het bedrijfsleven zullen debatteren over een betaalbare energievoorziening, mogelijke valkuilen bij het maken van warmteplannen en het gebruik van digitale oplossingen. Ook de overheidsfinanciering voor maatregelen zal worden besproken - vooral met het oog op de nieuwe Duitse regering. De dag wordt afgesloten met een rondleiding door het expositiecentrum, waarbij geselecteerde exposanten hun oplossingen voor een duurzame warmtevoorziening presenteren.

Rol van de EPBD
De derde dag, woensdag 19 maart, is gewijd aan de rol van de Europese Richtlijn Gebouwen (EPBD) en de wijziging van de Duitse Building Energy Act (GEG) en richt zich op de effecten van de nieuwe regelgeving op de planning, bouw en modernisering van gebouwen. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de rol die bouwapparatuur speelt in een duurzame en efficiënte bouwindustrie. Bovendien zullen de sprekers benadrukken hoe innovatieve architectuur en moderne technologieën kunnen worden gebruikt om gebouwen te ontwerpen die de gezondheid bevorderen en de prestaties verbeteren.

Toekomstige uitdagingen
Op de vierde en laatste dag, donderdag 20 maart, ligt de nadruk op de huidige en toekomstige uitdagingen voor de vastgoed- en huisvestingssector, met paneldiscussies over het politieke kader en de verwachtingen ten aanzien van kosten en energie-efficiëntie - voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de energie-efficiënte modernisering van het huidige gebouwenbestand en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor bedrijven en lokale overheden. Presentaties van politici, onderzoekers en praktijkmensen zullen de basis vormen voor een discussie over oplossingen voor een duurzame en economisch levensvatbare bouwsector.