Ventilatiesysteem D wordt steeds meer de standaard in nieuwbouw. Maar er ligt nog steeds een speelveld voor systeem C. Daarnaast blijft natuurlijke ventilatie met mechanische afzuiging toonaangevend in de bestaande bouw. Installatienet sprak erover met Wouter Meeuws, Technisch Commercieel adviseur, bij DUCO.

Wat zijn op dit moment de drie belangrijkste marktontwikkelingen?
“De woningnood is hoog, dus er is behoefte aan nieuwe woningen die snel kunnen worden bijgebouwd. Daarnaast zien we dat woningbezitters graag hun bestaande voorraad willen verduurzamen. En tot slot vinden er allerlei interessante technologische ontwikkelingen plaats, die helpen om deze vraag in de nieuwbouw en bestaande bouw te realiseren. Denk aan nieuwe warmtepompen, slimme sturing en ventilatiesystemen met een hoger rendement.”

Welke plaats is er in de huidige markt voor systeem C en voor systeem D?
“Systeem D begint steeds meer de standaard te worden in de nieuwbouw. In de bestaande bouw daarentegen blijft systeem C gangbaar. Vaak hikken de woningbezitters aan tegen het hak- en breekwerk dat er komt kijken bij de aanleg van een nieuw balansventilatiesysteem. Bovendien pakt het kostentechnisch meestal duurder uit.”

Hoe gaan jullie met deze situatie om?
“We positioneren ons als totaalaanbieder die de installateur niet alleen kan helpen op het gebied van ventilatie, maar ook bijvoorbeeld met de zonwering. Daarbij bieden wij zowel systeem C als D aan en denken we mee over passende oplossingen per projectopgave. Overigens doen we ook actief aan kennisdeling, bijvoorbeeld via onze DUCO Academy. Daarnaast weten we dat de vakman weinig tijd heeft, dus we zetten vol in op de ontwikkeling van Plug & Play concepten. Tot slot voorzien we onze systemen ook van slimme sturing, met name op basis van CO2, luchtvochtigheid en temperatuur.”

Met welke producten spelen jullie in op de huidige markt?
“Bijvoorbeeld met balansventilatiesystemen die beschikken over een NightBoost-functie. Deze functie vermindert het risico op oververhitting tijdens de zomermaanden door ’s nachts frisse buitenlucht binnen te halen wanneer de binnentemperatuur hoger is dan 24 °C. Een buitentemperatuurmeting is daarvoor uiteraard van cruciaal belang. Daarnaast spelen we in op de vraag naar natuurlijke koeloplossingen met DUCO Natural Cooling. Dit systeem zorgt ervoor dat woningen ’s nachts op een energiezuinige manier afkoelen door de gecontroleerde aansturing van ventilatieroosters en -luiken. Zo blijft de binnentemperatuur op warme dagen aangenaam, zonder dat daar actieve koeling voor nodig is. En ook met onze DucoGrille lamellen bieden we een innovatieve oplossing. Deze lamellen zorgen voor een grote ventilatiecapaciteit bij een relatief compact ontwerp. Doordat ze ‘stapelbaar’ zijn, vormen ze een stevig en hufterproof geheel.”

Tot slot: Hoe ziet de toekomst eruit, zeg over pakweg 5 jaar?
“Er komen steeds meer zelflerende systemen op de markt. Waarschijnlijk gaan we ook meer indicatoren, zoals fijnstof, gebruiken om de kwaliteit van de binnenlucht te meten. En ik denk dat de vraag naar prefab oplossingen, waarbij verschillende installaties met elkaar zijn geïntegreerd, sterk zal toenemen.”

Foto: De DucoBox Energy Sky, het nieuwe balansventilatiesysteem van DUCO