Het eerste kwartaal van 2025 toonde 60% groei van verkoop van warmtepompen voor individuele woningen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vereniging Warmtepompen is gematigd optimistisch omdat verwacht wordt dat de groei deels structureel is, met name in de nieuwbouw. Tegelijkertijd vreest de branche dat de opleving van (hybride) lucht/water-warmtepompen in woningrenovatie tijdelijk is.

De markt voor (omkeerbare) airco’s, welke in toenemende mate ook voor verwarming worden gebruikt, en de markt van grotere warmtepompen voor bijvoorbeeld collectieve systemen in woningen en de utiliteitsbouw, vertonen een heel andere dynamiek. Deze lieten in het eerste kwartaal vergelijkbare volumes zien als in het eerste kwartaal vorig jaar.

Stijging verkoop
In het eerste kwartaal van 2025 werden door fabrikanten en importeurs ruim 43.000 warmtepompen voor woningen verkocht, in het eerste kwartaal vorig jaar waren dat er bijna 26.000. Het aantal bodemwarmtepompen, vooral in nieuwbouw geplaatst, steeg van bijna 4.000 naar ruim 5.500. Lucht/water-warmtepompen van 22.000 naar bijna 38.000, waarvan hybride installaties van bijna 10.000 naar ruim 20.000, een verdubbeling. (Omkeerbare) airco’s – oftewel lucht/lucht-warmtepompen - bleven met ruim 70.000 stuks vrijwel gelijk aan het eerste kwartaal vorig jaar.

Niet structureel
De vraag in de renovatiemarkt wordt namelijk nog sterk bepaald door overheidsbeleid en -instrumenten. Zo werd de ISDE-subsidie van kleine individuele lucht-water warmtepompen begin dit jaar verlaagd, met een overgangsregeling. Deze wijziging leidde tot een piek in de bestellingen in het vierde kwartaal en deze warmtepompen werden in de eerste maanden van 2025 uitgeleverd. Om deze reden verwacht de branche dat deze opleving in de vervangingsmarkt nog niet structureel is. Structurele groei blijft echter nodig om de beleidsdoelstellingen voor warmtepompen in woningen in 2030, van 1 op 12 nu naar 1 op 5 in 2030, te behalen. De branche werkt met overheid, ketenpartners en maatschappelijke spelers samen in de ‘Aanpak warmtepompen’ om een groeiend aantal eigenaren én huurders te kunnen voorzien van duurzame verwarming van hun woning met een structureel lagere energierekening.

Kabinetsplannen
Hoewel de energietransitiedoelen voor het kabinet worden gehandhaafd en inmiddels ruim de helft van de elektriciteit in Nederland duurzaam wordt opgewekt, is het vigerend beleid onvoldoende om de doelen in de gebouwde omgeving te behalen. Zo concludeerde de Klimaat- en EnergieVerkenning van oktober 2024. Ter ‘reparatie’ geeft minister Hermans mede namens minister Keijzer in het recente Ontwerp Meerjarenprogramma Klimaatfonds, één van de bijlagen bij het Pakket voor Groene Groei voor een weerbaar energiesysteem en een toekomstbestendige industrie, eerder gereserveerde bedragen vrij ter aanvulling van de ISDE-subsidie. In de periode 2026-2030 komt het geraamde totaalbudget daarmee van 1.054 miljoen euro in de 2025 begroting van het ministerie van KGG op 2.216 miljoen euro, gemiddeld 443 miljoen per jaar. In 2025 en ’26 was oorspronkelijk respectievelijk 578 en 534 miljoen euro begroot. Vereniging Warmtepompen is gematigd optimistisch en zal marktontwikkelingen en het perspectief op de doelstellingen kritisch constructief volgen.