
'Monteurs staan niet te springen om warmtepomp', kopte het AD deze week. Maar monteurs die warmtepompen installeren zijn juist enthousiast over hun bijdrage aan de verduurzaming van Nederland. Ze waarderen het hoge rendement en de milieuwinst van warmtepompen en zien het als een mooie uitdaging om hun kennis uit te breiden voor deze innovatieve technologie. Dat blijkt uit het onderzoek van TNO onder zestien monteurs van zeven grote installatiebedrijven waar ook het AD over schrijft.
Uit het onderzoek komt naar voren dat monteurs bij de installatie van warmtepompen tegen praktische knelpunten aanlopen. Zo zijn bepaalde modellen, met name monoblock-warmtepompen, erg zwaar. Het samenwerkingsprogramma TDI500, waarvoor het TNO-onderzoek is uitgevoerd, heeft dit probleem aangekaart bij de vijftien grootste leveranciers van warmtepompen. Inmiddels werken zij aan lichtere, modulaire modellen die eenvoudiger naar zolders te tillen zijn en door één monteur kunnen worden geplaatst.
Digitale oplossingen
Ook op het gebied van digitalisering zien monteurs zowel voordelen als uitdagingen. Kleine storingen kunnen op afstand worden opgelost, wat veel reistijd bespaart. Tegelijkertijd zorgt de wildgroei aan merk-specifieke apps en uiteenlopende werkinstructies voor verwarring en extra werk. Dit is met leveranciers besproken en heeft geleid tot concrete oplossingen, zoals een uniforme datastekker. Daarmee kunnen monteurs alle warmtepompen, ongeacht het merk, op dezelfde manier uitlezen.
Slimme samenwerking versnelt transitie
“Door goed te luisteren naar monteurs maken installatiebedrijven en fabrikanten het werk eenvoudiger én aantrekkelijker”, legt Martha van den Hengel van Mensen Maken de Transitie uit. “Zo is de installatietijd van een hybride warmtepomp dankzij de samenwerking in drie jaar tijd teruggebracht van 32 naar 14,7 uur. Genoeg redenen dus om het TNO-onderzoek juist positief onder de aandacht te brengen. Dat helpt niet alleen de waardering voor monteurs te vergroten, maar versnelt ook de energietransitie.”