Installaties slimmer aansturen met ‘simpel kastje’
Het Groningse bedrijf ACS reist begin volgend jaar als één van de twintig veelbelovende scale-ups af naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas, de grootste en meest vooraanstaande beurs op tech-gebied ter wereld. Het bedrijf richt zich op het energiezuinig maken van installaties voor het verwarmen, koelen en ventileren van bestaande gebouwen. Directeur Guido Bartelink: “In een gemiddeld gebouw kunnen wij tussen de 15% en 40% energie besparen, zonder bestaande installaties te vervangen. Hiervoor zetten wij onze zelf ontwikkelde Smartbase in; een kastje dat de processen in een bestaande installatie slimmer aan kan sturen.”
“De meeste installaties worden in bedrijf gesteld wanneer het gebouw wordt opgeleverd. Daarna wordt er vaak niet meer naar omgekeken”, zegt Jeroen Jorna, sales manager bij ACS. “Ja, misschien als er veel klachten zijn of een storing. We zien bij bijna ieder gebouw waar we komen dat apparatuur veel te vaak onnodig aan staat, er weinig centraal geregeld wordt en verwarmen en koelen nog altijd tegelijk gebeurt. Daarnaast zijn de processen in installaties vaak niet up-to-date. Het is absurd dat we in tijden van schaarste zo slecht met energie omgaan en het vaak niet eens weten.”
Machine learning algoritmen
De innovatie van ACS is erop gericht om de processen voor het verwarmen, koelen en ventileren van een gebouw beter te laten functioneren. De systemen worden met elkaar geïntegreerd en er worden slimme regelingen, gebaseerd op machine learning algoritmen, toegepast op de bestaande systemen. “We hangen gewoon een klein kastje naast de bestaande installatie, dat wordt het brein van de installatie, die het gebouw op de meest efficiënte manier gaat aansturen”, zegt Jeroen Jorna.
Overal energiewinst
Maar kan dit dan alleen met heel specifieke situaties en gebouwen? Het bedrijf zelf zegt dat ieder gebouw in aanmerking komt voor deze techniek, ook als het gebouw of de installatie al wat ouder is. Jeroen: “Het is misschien verrassend, maar echt ieder gebouw heeft hier baat bij. Oude gebouwen, omdat ze vaak nog niet zo efficiënt geregeld zijn, maar ook nieuwe gebouwen, waarvan je verwacht dat de aansturing net zo modern is als de systemen zelf en de bouwmaterialen.
Game changer
“Het levert écht overal energiewinst op en dat is nu hard nodig”, vertelt Bartelink. Wat het bedrijf zoekt in de Verenigde Staten? Naar eigen zeggen geen directe uitbreiding naar de Amerikaanse markt. “Het zou natuurlijk mooi zijn om een paar nieuwe klanten binnen te halen, maar er zijn ook nog zo'n 250.000 Nederlandse gebouwen te gaan. Zo'n grote beurs kan een echte game changer zijn. We moeten mensen er nu echt van overtuigen dat we niet meer zonder dit soort systemen kunnen. Als we ieder gebouw voorzien van deze technologie, dan kunnen we gauw van het Russische gas af, en ook sneller van andere fossiele brandstoffen. Deze innovatie is onmisbaar in een duurzame toekomst.”