Kennisclip: koudetechniek voor niet koudetechnici

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 167 seconden

Op een normale werkdag volgen zo’n tweehonderd monteurs en mbo-studenten praktijk- en theorielessen bij Opleidingscentrum GO. Nu ligt de parkeerplaats aan de Zandlaan in Ede er rustiger bij vanwege het coronavirus. Om geïnteresseerde technici toch nog te voorzien van kennis is Opleidingscentrum GO begonnen met het delen van kennisclips.
In de kennisclips worden actuele onderwerpen, technieken en koudesystemen besproken en wekelijks gedeeld. Na de kennisclips is er de mogelijkheid je kennis te testen met een quiz. Bij iedere quiz wordt er een winnaar bekend gemaakt die een mooie prijs ontvangt.
 
 

Koudetechniek voor niet koudetechnici

Koudetechniek heeft de afgelopen decennia een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger werden ijsblokken getransporteerd met paard en wagen naar de ijskelder, waar ze langdurig konden worden opgeslagen. Vanuit daar werden ze gebracht naar bijvoorbeeld een slager, waar ze in de ijskast werden gelegd en zorgden dat producten langer goed bleven. Tegenwoordig pakken we dit anders aan en hebben we efficiëntere manieren van koelen en koudetechniek. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast, de airconditioning in je huis of auto, in het transport zoals treinen en bussen maar ook in de ruimtevaart. In deze kennisclip neemt trainer Kees Oostrum je mee in de wereld van koudetechniek en legt uit hoe de basis van koudetechniek werkt en welke componenten hierin cruciaal zijn.

De basis van koudetechniek

De basis van koudetechniek is dat we warmte onttrekken waardoor de tempratuur daalt. Maar hoe doen we dit? Kees Oostrum: “De warmte gebruiken we voor het verdampen van een vloeistof/koudemiddel. Denk bijvoorbeeld aan het omzetten van water in stoom. Als we vervolgens de warmte die in de stoom is gaan zitten afvoeren, dan condenseren we dit en hebben we weer water over. Als we dit vervolgens weer terug laten keren hebben we een kringloop.”
In deze kringloop hebben verschillende componenten in het koudesysteem een eigen functie. Kees Oostrum “Stel we nemen een koelkast als voorbeeld, de warmte uit de koelkast gaat naar de compressor, die geeft het weer af aan de condensor en als we daar de warmte weer afvoeren hebben we weer vloeistof. Deze vloeistof brengen via het expansieventiel weer naar de verdamper. Dit proces blijft zich herhalen tot de gewenste tempratuur is bereikt. Deze componenten zijn het hart van de installatie en vind je in vrijwel alle koude installaties terug.”

Werking koelsysteem
Straks krijgen we ook een extra stukje koudetechniek in onze huizen in de vorm van een warmtepomp. Ook daarin vinden we de verdamper die de warmte opneemt, de compressor die het verplaats, de condensor die het weer afgeeft aan onze vloerverwarming en het expansieventiel die de vloeistof weer terugbrengt naar de verdamper.
Kees Oostrum: “deze kennisclip is voornamelijk bedoeld voor mensen die die geen koudetechnische opleiding hebben gevolgd maar wel dagelijks in aanraking komen met koudetechniek. Tijdens de gelijkgenaamde training zien we veel personeel van koudetechnische en installatiebedrijven langskomen. Denk hierbij aan de receptionist die dagelijks monteurs spreekt, administratieve medewerkers en planners. Ze geven aan na deze training veel beter te kunnen communiceren met hun collega’s”

Test je kennis!

Altijd al meer willen weten van koudetechniek? Trainer Kees Oostrum neemt je mee in de wereld van koudetechniek en legt uit hoe de basis van koudetechniek werkt en welke componenten hierin cruciaal zijn.

Heb je goed opgelet? Test dan je kennis door een aantal vragen te beantwoorden in de kennisquiz en maak kans op een headset!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *