Bewoners van een nieuwbouwwoning kunnen met de water/water-warmtepomp WPU 5G van Itho Daalderop 30% meer besparen dan met een grondgebonden warmtepomp van een ander merk. In vergelijking met een lucht/water-warmtepomp kan die besparing zelfs oplopen tot 50%. Dit blijkt volgens de fabrikant uit berekeningen op basis van de COP's.
In een nieuwbouwwoning wordt van het totaal aantal jaarlijkse draaiuren van een warmtepomp nog slechts ca. 600-700 uur aan verwarming besteed, ca. 1.000 uur aan tapwaterbereiding en maar liefst ca. 3.000 uur aan koeling. De belangrijkste COP om mee te rekenen is om die reden koeling, gevolgd door tapwater en op de laatste plaats verwarming, zo concludeert Itho Daalderop. Deze rekenmethodiek zal met de implementatie van de NTA 8800 eind van dit jaar beschikbaar komen in de verschillende bestekprogramma’s.
De fabrikant geeft aan dat zijn WPU 5G COP’s op tapwater en koeling heeft die ‘aanzienlijk hoger zijn dan de waarden van andere warmtepompen’:
Tapwater COP’s
lucht/water 1,5 – 2
water/water 2 – 2,5
water/water WPU 5G 3,6 - 4 (afhankelijk van het gekozen type)
Koeling COP’s
lucht/water ca 3
water/water ca 10
water/water WPU 5G 60 - 80 (afhankelijk van het gekozen type)
Derhalve is ten opzichte van een lucht/water-warmtepomp de COP-waarde van de WPU 5G op koeling 20 tot 30 keer beter en bij tapwater 2 à 3 keer beter, aldus de fabrikant. Ten opzichte van andere water/water warmtepompen is dit bij koeling 6 tot 8 keer beter en bij tapwater 2 keer beter. Overigens zijn de COP’s op verwarming marktconform (6 – 6,8). Op jaarbasis komt dit neer op de reeds eerder genoemde besparing van ca. 30% op andere grondgebonden warmtepompen en ca 50% ten opzichte van lucht/water warmtepompen.
Gelijktijdig koelen en warm tapwater maken
De grondgebonden warmtepomp WPU 5G kan gelijktijdig koelen en warm tapwater maken. Hoe meer er gekoeld wordt, hoe meer rendement het oplevert. Voor het koelen is bovendien alleen de circulatiepomp nodig is, die weinig elektra verbruikt.