Lucht-luchtwarmtepomp opgenomen in EPC-software

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 114 seconden

Daikin integreert een lucht-luchtwarmtepomp in de EPC-calculatiemethodiek. In plaats van forfaitaire waarden in EPC-software, zijn de waarden van de VRV-techniek nu dus waarheidsgetrouw. De fabrikant wil hiermee adviseurs en gebouwontwerpers helpen om een energiezuinig gebouw te realiseren dat past bij de duurzame ambities van de Nederlandse overheid. Het berekenen van de energieprestatie van nieuwbouw is verplicht voor het verkrijgen van een vergunning voor nieuwbouwprojecten. Deze berekeningen en software moeten voldoen aan NEN7120. Maar met deze nieuwe norm is het niet mogelijk om de systemen met hun eigen rendementen in te voeren in de EPC-software. De waarden die worden toegepast, zijn vaak de forfaitaire waarden van lucht-waterwarmtepompen. Deze zijn niet representatief voor de mogelijkheden die VRV biedt, meent Daikin.

Gelijkwaardigheidsverklaring noodzakelijk
Daarom heeft Daikin een gelijkwaardigheidsverklaring aangevraagd voor haar lucht-luchtwarmtepomp. Deze is namelijk niet in de NEN7120 opgenomen. In dat geval moet de fabrikant aantonen dat de techniek overeenkomt met reeds bestaande en omschreven technieken. De gelijkwaardigheidsverklaring moet getoetst worden door een derde partij. “De verklaring voor de VRV-IV hebben we opgesteld in samenwerking met het normalisatie-instituut TNO”, zegt Chris van Veldhuizen, adviseur duurzaamheid bij Daikin. “De goedgekeurde verklaring is inmiddels geregistreerd bij de Commissie Gelijkwaardigheid – de BCRG – en opgenomen in de database van gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaringen. Daarmee is Daikin de eerste leverancier die een VRV-product in de EPC-calculatiemethodiek integreert.”

Voldoen aan de eisen
“De kwaliteit van een installatie is voor mij doorslaggevend”, aldus adviseur Harm Valk van de Nieman Groep. “Daikin doet het goed op dat gebied. Dat de VRV-IV van Daikin nu een gelijkwaardigheidsverklaring heeft, is wél een voordeel. Maken we gebruik van deze installatie, dan kunnen we nu makkelijker voldoen aan de EPC-eisen.”

Kosten besparen
De gelijkwaardigheidsverklaring is product specifiek en geldt alleen voor de VRV IV van Daikin. “De technieken van andere merken zijn zo verschillend, dat hier geen vergelijking mee gemaakt kan worden via onze verklaring”, zegt Van Veldhuizen. De waarden voor de VRV IV waarmee nu gerekend wordt liggen over de gehele range hoger dan de forfaitaire waarde. Van Veldhuizen: “Hiermee laat Daikin zien hoe energiezuinig de VRV is ten opzichte van gangbare oplossingen in de markt. Met de gelijkwaardigheidsverklaring dragen we ook bij aan het verlagen van de EPC, waardoor aanvullende installaties in nieuwbouwprojecten niet meer nodig zijn. Opdrachtgevers kunnen zo kosten besparen.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *