Monobloc warmtepompen in opmars
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 138 seconden
Het is een trend: warmtepompen die zonder F-gassen handelingen kunnen worden aangesloten. Waarom begeven fabrikanten zich op dit terrein? Wij spraken erover met Roel Drenth, Sales Manager Klimaattechniek van Centercon. De leverancier bracht onlangs de LG Monobloc op de Nederlandse markt.
NIBE, Panasonic, Samsung, zomaar enkele voorbeelden van fabrikanten die al een Monobloc warmtepomp op de markt brachten. Monoblocs zijn geïntegreerde luchtgebonden warmtepompen. De unit wordt buiten geplaatst en hoeft alleen maar waterzijdig te worden aangesloten. LG lanceerde recentelijk haar Monobloc met het koudemiddel R32.
Waarom hebben jullie eigenlijk de Monobloc op de markt gebracht?
“Aan de ene kant zien we een enorm gebrek aan handjes en afname van vakkennis op de werkvloer. Aan de andere kant zijn verwarmingsbedrijven wel bedreven in het waterzijdig inregelen, maar hebben ze minder affiniteit met het uitvoeren van F-gassen handelingen.”
Hoe wordt de Monobloc precies geïnstalleerd?
“De unit wordt buiten geplaatst, bijvoorbeeld tegen een buitenmuur. Daarna hoeft de unit alleen waterzijdig te worden aangesloten op een boiler/buffervat binnen. Simpeler en sneller dan bij een conventioneel systeem, waarbij eerst een buiten- en binnenuit op elkaar worden aangesloten en vervolgens worden gekoppeld aan een boilervat.”
Wat nu als er iets misgaat bij de installatie? Koeltechnici die wij spraken, vroegen zich af of de gemiddelde loodgieter dan wel de kennis in huis heeft om het probleem op te lossen…
“Daar hebben we op geanticipeerd. Wij bieden trainingen aan, waarin de cursisten onder andere leren om de Monobloc op de juiste wijze te installeren. Lopen ze tijdens een klus tegen een onoverkomelijk probleem aan, dan kunnen ze altijd nog op onze experts terugvallen.”
Een ander punt dat de koeltechnici aankaarten, was de omvang van de unit…
“Die is groter dan een doorsnee buitenunit. Dat klopt. Er komt 30 cm bij aan de zijkant en dat kan beperkingen met zich meebrengen bij de plaatsing. Aan de andere kant hoef je geen binnenuit te plaatsen zoals bij een conventioneel systeem. Dus binnen houd je weer ruimte over.”
Hoe zit het met het onderhoud. In bepaalde gevallen zullen koeltechnische handelingen nodig zijn. Wat dan?
“Het systeem is stekkerklaar te installeren, maar er blijven koeltechnici nodig voor de onderhoudsfase. Daar zijn we ons van bewust.”
Probleem is alleen dat die al bomvol werk zitten. Wat nu als Nederland massaal overstapt op de Monobloc, vanwege het installatiegemak?
“Dat is een terechte vraag. De warmtepomp in al zijn vormen wint rap aan populariteit, terwijl we kampen met een tekort aan installateurs en zeker aan koeltechnici. Gelukkig zijn er nu initiatieven opgestart om dit probleem te ondervangen, zoals het plan om 6000 warmtepompmonteurs klaar te stomen. Het is alle hens aan dek, maar er is geen weg terug. Als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen behalen zullen we er fiks vaart achter moeten blijven zetten.”