Nominaties Energie Professional en Energietalent van het jaar bekend

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 304 seconden

science-1182713_1920-e1468407140822Op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober worden tijdens Vakbeurs Energie voor de tweede keer de Energie Awards uitgereikt. Inmiddels heeft de vakjury bekendgemaakt wie kans maken op de titel Energie Professional van het Jaar en Energietalent van het Jaar. Voor de prijzen definitief uitgereikt worden, krijgen alle zes de genomineerden de kans om tijdens een korte pitch op Vakbeurs Energie hun projecten of producten toe te lichten.

Naar de titel Energie Professional van het Jaar dingen mee Sebastiaan Lagendaal van de Hermitage met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas, Benno Elshof van Van Beek Ingenieurs met het online platform Duurzaam in Beeld en Laetitia Ouillet van Eneco TUe met haar herijking van de ‘duurzaamheids’strategie van Eneco. Voor de Energie Talent Award van het jaar zijn genomineerd Rishabh Ghotge met The Solar Mobility Hub project van SEAC, Martijn de Groot met zijn Schaduwmodel voor zonnepanelen in opdracht van Autarco en Kimberley Tjon-Ka-Jie met haar afstudeerproject binnen FME ‘Overcoming the capital barrier for energy efficiency’.

Met het project Tussen Kunst & Kas gaat de Hermitage haar gebufferde WKO-warmte-overschot exporteren naar de Hortus Botanicus en ontvangt zij vice versa koude van de Hortus. Om dit te realiseren is een dubbele transportleiding van bijna een halve kilometer gerealiseerd onder de bestrating van de Nieuwe Herengracht. De Hermitage gebruikt zo haar gebufferde warmteoverschot nuttig in plaats van deze af te fakkelen en de Hortus verbruikt minder gas t.b.v. haar cv-ketels. Het gaat op jaarbasis o.a. om een gasbesparing voor de Hortus van 77.215 m3 (54 woningen). Uit het juryrapport: ‘Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: als warmte uitwisseling met de buren niet mogelijk is, waarom zou je dan niet verderop kijken? Een pittig project met veel stakeholders, maar ondanks dat zo te zien een erg mooi resultaat met veel externe exposure. Een mooie, heldere website ook!’

Duurzaam in beeld is één van de andere genomineerden. Op welke wijze laat ik mijn omgeving zien welke inspanningen verricht worden op het gebied van verduurzaming van mijn organisatie? Deze vraag houdt veel duurzaamheidscoördinatoren regelmatig bezig. Ook Universiteit Leiden worstelde met dit vraagstuk. Een onderzoek door studenten benadrukte dit nog eens extra: er zijn veel inspanningen op het gebied van duurzaamheid, maar de behaalde resultaten zijn nog onvoldoende zichtbaar. Een van de acties die hierop is ondernomen is de realisatie van de interactieve website Duurzaam in Beeld! door Van Beek Ingenieurs. Op Duurzaam in Beeld! worden de energie- en duurzaamheidsprestaties van de gebouwenvoorraad in beeld gebracht. Uit het juryrapport: “Maakt duurzaamheid zichtbaar en zorgt daardoor voor veel inspiratie. Zeker in een omgeving met veel studenten van grote waarde.”

Eneco volgt al sinds 2007 haar eigen koers richting duurzame energie voor iedereen, met de visie dat de transitie decentraal duurzaam zal plaatsvinden. Hierin ziet Eneco Decentraal Duurzaam als een organisatiesysteem; niet miljoenen huishoudens die individueel beslissen om zonnepanelen aan te schaffen, maar een systeem waarin o.a. sociale normen leiden tot grote bewegingen. Laetitia – die recent door TU Eindhoven is benoemd als Director Strategic Area Energy: “Als energieleverancier is er geen grotere uitdaging te bedenken dan relevant te blijven voor het decentrale systeem.” Met haar team is zij dan ook de uitdaging aangegaan om voor Eneco een gepaste strategie te formuleren. De strategie heeft geresulteerd in heldere keuzes waarin de energie end-user energie key-user wordt. De vertaling van deze strategie is o.a. te vinden in de warmte-winner, uitbreiding van de Toon, en slim-laden. Uit het juryrapport: “Energie end-user  wordt energie key-user. Oftewel: de klant centraal; dit lijkt me goed advies voor het conventionele Eneco en een goed voorbeeld voor andere ‘reuzen’”.

De titel Energie Talent van het Jaar is bedoeld voor recent afgestudeerden of studenten in de laatste fase van hun studie. Ook dit jaar was de jury aangenaam verrast door de inzendingen. Over de inzending van Rishabh Ghotge: “E-bike sharing lijkt me handig op een universiteitscampus en zonne-energie lijkt me de perfecte keuze voor het opladen hiervan. Het concept is misschien niet uniek, maar de aard van de studie ernaar wel. Jammer dat de pilot fase nog niet is begonnen!” Kimberly Tjon-Ka-Jie heeft volgens de jury gekozen voor een heldere stelling: energiebesparing in de industrie is een rendabelere manier tot CO2-reductie dan de aanleg van zonne- en windparken, maar in de praktijk komt het nog altijd lastig van de grond. Interessant om wat dieper op haar oplossingen – off-balance constructies, risicoverlaging en zekerheid – in te gaan.” En over de inzending van Martijn de Groot zegt de jury: “ Het gebruik van het AHN voor het berekenen van de hoeveelheid zoninstraling per locatie in Nederland is niet nieuw, dat doet de Zonatlas bijvoorbeeld ook. De schaduwprofielen van Martijns model lijken echter een stuk geavanceerder en het model heeft gelijk al een duidelijke praktische meerwaarde: de mogelijkheid tot het geven van een kWh-garantie.”

Bij het beoordelen van de inzendingen gebruikte de vakjury als een van de belangrijkste criteria dat de inzending een bijdrage moet leveren aan energietransitie en een voorbeeld is voor anderen. Het project of concept moet daarbij innovatief zijn, aantoonbaar energie besparen en duurzame toepassingen bevatten. De jury bestond dit jaar naast voorzitter Prof. Dr. Blok uit Rik Luiten (Movares), Jan van Betten (Nudge), Gerrit van Werven (Energy Valley) en Mark Meijer (Energie Indeed, Duurzame Jonge Honden).

Dinsdagmorgen 4 oktober om 11.30 uur krijgen de genomineerden voor Energie Professional van het Jaar het podium in het Energietheater van Vakbeurs Energie (hal 4). Rond 12.00 vindt vervolgens de uitreiking van de prijzen plaats. De drie genomineerden voor Energie Talent van het Jaar presenteren hun inzending tijdens het Studentenprogramma op woensdagmiddag 5 oktober, van 14.00 – 15.00 uur in zaal De Koepel. Spreker en gastheer deze middag is dr. Ivo Opstelten, lector Nieuwe Energie in de stad. De winnaars van 2016 krijgen de kans om hun kennis en netwerk verder te verbreden door op 20 en 21 maart 2017 als Delegate aanwezig te zijn bij de Strategie Summit Energie & Utilities 2017 (t.w.v. € 1.295). Bovendien behoort kosteloze deelname aan een van de opleidingen van Post Hoger Onderwijs Energiekunde (PHOE) tot de prijs, naar keuze Energiebeheer, Duurzame Energie of Inkoop van Energie, desgewenst in de variant van Summercourse 2017.

[related_post themes=”text”]