“Onze stikstofuitstoot is minimaal maar we worden wel de dupe”

De stikstofproblematiek was de afgelopen week volop in het nieuws, met de boerenprotesten als grootste aandachtstrekker. Deze protesten hebben vruchten afgeworpen. Een aantal provincies pleit nu tegen strenge stikstofregelgeving. Is dit een strategie die navolging verdiend? Gaat Techniek Nederland bijvoorbeeld installateurs oproepen met bestelbusjes naar Provinciehuizen en/of het Binnenhof te rijden?

Branchevereniging Bouwend Nederland en vakbonden FNV en CNV hebben zich al duidelijk laten horen. Ze willen dat het kabinet via een noodwet regelt dat ondanks de stikstofproblematiek weer bouwvergunningen worden verleend. Ook in de vier provincies die deze week onder druk van boerenprotesten zijn gestopt met bouwtoestemming. Friesland, Gelderland, Overijssel en Drenthe besloten de afgelopen dagen, met trekkers voor de deur van provinciehuizen, het recht op stikstofuitstoot dat boeren overhouden, niet langer te gebruiken om de emissies van nieuwbouwprojecten te compenseren.

Acuut probleem
Woordvoerder Dick Reijman van Techniek Nederland laat weten dat er nu snel een oplossing moet komen voor de stikstofproblematiek. “Onze leden leveren de techniek in bouwprojecten; dat is tegenwoordig al bijna de helft van de totale aanneemsom. Als projecten niet doorgaan hebben zij dus een acuut probleem. Als er nu niets gebeurt staan er straks banen op de tocht. Onze sector wordt de dupe terwijl onze stikstofuitstoot minimaal is.”

Tijdelijke ontheffing voor bouwprojecten
Nu vier provincies de stikstofmaatregelen voorlopig van tafel hebben gehaald, kunnen veel bouwvergunningen toch niet uitgegeven worden. Er liggen meer dan 18.000 projecten stil. “We pleiten voor een tijdelijke ontheffing voor bouwprojecten. Er moet een drempelwaarde komen. Dat houdt in dat onder een bepaalde stikstofwaarde geen vergunning nodig is voor een project. Ook pleiten we ervoor om een tijdelijke piek in stikstofuitstoot toe te staan tijdens de aanleg van projecten. Dan kunnen veel vergunningen wel weer worden verleend.”

“We snijden onszelf in de vingers”
“Projecten stilleggen levert nauwelijks directe milieuwinst op en uiteindelijk snijden we onszelf in de vingers”, besluit Reijman. “Het levert vertraging op bij het bouwen van duurzame woningen en gebouwen. Bovendien komen installatiebedrijven en technisch dienstverleners in de problemen. Dat zijn nu juist de Klimaataanpakkers die de energietransitie technisch mogelijk maken.”

Op onze nieuwsbrief abonneren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *