Orderposities bouw flink toegenomen

De gemiddelde orderportefeuille in de totale bouwnijverheid bedroeg in september 11,0 maanden en nam over de gehele linie met drie tiende maand toe ten opzichte van augustus. Zo is binnen de burgerlijke- en utiliteitsbouw de gemiddelde werkvoorraad van zowel woningbouw als utiliteitsbouw met drie tiende maand gestegen ten opzichte van augustus. In de utiliteitsbouw kwam de gemiddelde werkvoorraad uit op 10,2 maanden en in de woningbouw bedroeg de gemiddelde werkvoorraad 13,9 maanden. De gemiddelde werkvoorraad in de totale burgerlijke- en utiliteitsbouw kwam in september uit op 12,4 maanden.

Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van september 2024 van het Economisch Instituut voor de Bouw. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 250 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Goede vooruitzichten
Geconstateerd kan worden dat de orderportefeuilles in de bouw over een breed spectrum op een hoog niveau liggen wat goede vooruitzichten biedt voor de productie in de nabije toekomst. Wel zijn er verschillende belemmeringen om tijdig de productie te realiseren, bijna 40% van de bouwbedrijven gaf in september aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. De personeelstekorten zijn hierbij een belangrijke oorzaak.

Personeelsbezetting zal toenemen
De productie is in de afgelopen drie maanden bij 25% van de bedrijven toegenomen en bij 11% van de bedrijven afgenomen. Van de bouwbedrijven beoordeelde 18% de orderpositie als groot, terwijl 11% van de bedrijven de orderpositie als klein beoordeelde. Daarnaast verwacht 22% van de bedrijven dat hun personeelsbezetting zal toenemen in de komende drie maanden, terwijl slechts 2% van de bedrijven juist een kleinere bezetting verwacht. In de bouwnijverheid verwacht 28% van de bedrijven een prijsstijging in de komende drie maanden.

Revelant nieuws