Overheidscampagne om energiemaatregelen te treffen heeft nauwelijks effect
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden
De meeste eigenaren van een woning met een energielabel C of lager wetenniet dat er subsidie is voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek naar aanleiding van de overheidscampagne ‘Energie besparen doe je nu’ van eind vorig jaar. Hieruit kwam ook naar voren dat het toepassen van een warmtepomp één van de minst bekende maatregelen is. Kleine veranderingen zijn er wel: waar voor de campagne 25 procent bekend was met de subsidie voor energiebesparende maatregelen in particuliere woningen, ligt dit na de campagne op 27 procent. Toch kent de meerderheid van huiseigenaren deze subsidie niet: 60 procent voor en 57 procent na de campagne. De komende weken wordt de campagne herhaald.
De belangrijkste barrière die huiseigenaren weerhoudt om energiebesparende maatregelen te nemen is de investering. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een klein deel van de huiseigenaren met een woninglabel C of lager deze kosten correct inschat: tussen de 7 en 29 procent voor maatregelen als dakisolatie, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Nog minder schat de mogelijke besparing van deze maatregelen correct in. Ook verwacht een minderheid dat energiebesparende maatregelen doorvoeren in huis nauwelijks of geen overlast zal geven, zelfs bij zonnepanelen, de maatregel waar huiseigenaren het meest positief over zijn. De campagne heeft geen verandering gebracht in de inschatting van de kosten en zorgen van energiebesparing.
Comfort en energiebesparing motiveren huiseigenaren het meest om energiebesparende maatregelen door te voeren. Ook noemt een deel dat ze het energiebesparende maatregelen hebben meegenomen in een andere verbouwing. Dit versterkt volgens de onderzoekers het beeld dat het voor veel mensen vanzelfsprekend is om na te denken over energiebesparing bij de koop of verbouwing van een woning. De maatregelen zijn bij huiseigenaren ook goed bekend: zeven op de tien kan spontaan minstens een van de ‘speerpuntmaatregelen’ (dakisolatie, vloerisolatie, gevel- of spouwmuurisolatie, HR++glas, zonnepanelen/zonneboiler en (hybride) warmtepomp) noemen. HR++ glas en de warmtepomp zijn het minst bekend.
[related_post themes=”text”]