Projecten

  • Renovatie oude kazerne Tressenplaats Groningen

    Renovatie oude kazerne Tressenplaats Groningen

    De 43 appartementen in de voormalige Marechausseekazerne aan de Tressenplaats in Groningen zijn het afgelopen jaar flink gerenoveerd en verduurzaamd. Het uitgangspunt was het energiezuiniger én comfortabeler maken van de woningen. Dankzij de nieuwe, duurzame klimaatsystemen is een traag verwarmingssysteem verleden tijd en is het energielabel van de woningen verbeterd van label G naar A. De oorspronkelijke Marechausseekazerne is eind jaren ’70 verbouwd tot 43 appartementen. Het monumentale pand uit 1926 voldeed echter niet meer aan de huidige duurzaamheidseisen. Reden genoeg voor woningcorporatie Nijestee om de woningen te verbeteren en grondig te renoveren. Energiezuinige woningen Vanaf 2021 is er door verschillende partijen goed nagedacht over de benodigde verbeteringen om de woningen aan de Tressenplaats energiezuiniger te maken. Al snel werd duidelijk dat de woningen rigoureus aangepakt moesten worden. Zo is eerst de gehele gebouwschil geïsoleerd, is er HR++ glas toegepast, is het leidingwerk vervangen, zijn er zonnepanalen geplaatst en is er gekozen om over te stappen naar een hybride warmtepomp. Comfortabel binnenklimaat Naast het energiezuiniger maken van de woningen, was het voor Nijestee belangrijk om een comfortabel binnenklimaat te creëren. Dankzij de vele isolatiemaatregelen en het vervangen van het glas was er geen natuurlijke ventilatie meer aanwezig in de appartementen. …
  • Een duurzame uitdaging

    Een duurzame uitdaging

    Het gemeentehuis van de gemeente Goeree Overflakkee in Middelharnis Het gemeentehuis van de gemeente Goeree Overflakkee te Middelharnis staat bekend om zijn moderne architectuur en functionele ontwerpen. Echter, de entree van het gebouw bracht een onverwachte uitdaging met zich mee. Ondanks de toepassing van een sluis bleek het binnenklimaat niet voldoende in balans te blijven. De hoge windsnelheden op de gevel zorgden voor constante problemen, waardoor het behoud van een aangename binnentemperatuur in het geding kwam. Daarom werd besloten om een luchtgordijn te installeren, een ingenieuze oplossing die niet alleen het klimaat binnen optimaliseert, maar ook bijdraagt aan energiebesparing. Het project Barth Installatietechniek kreeg de opdracht om dit complexe probleem aan te pakken. Het bedrijf werkte samen met Frico, fabrikant van luchtgordijnen, om een maatwerkoplossing te ontwikkelen die voldeed aan de specifieke eisen van het gemeentehuis. De uitdaging was aanzienlijk: het luchtgordijn moest passen in een sparing met beperkte ruimte, de stroomvoorzieningen waren ontoereikend en het plafond moest opnieuw worden afgesloten. Na intensieve samenwerking en sparsessies tussen Barth Installatietechniek en Frico bv, werd een op maat gemaakt luchtgordijn ontworpen. Dit luchtgordijn werd vergrendeld op een maximale stroomopname en opgevoerd zodat de ventilatoren de luchtworp konden optimaliseren. Hierdoor kon het luchtgordijn …
  • Levensbestendig wonen dankzij decentraal klimatiseren

    Levensbestendig wonen dankzij decentraal klimatiseren

    Onlangs is woon-/zorgcomplex Living-Inn Nijmegen opgeleverd: een project met 290 comfortabele en levensbestendige appartementen, bestemd voor zowel ouderen als starters. De vele voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes moeten ervoor zorgen dat beide doelgroepen samen komen. Het toegepaste decentrale klimaatsysteem moet zorgen voor een gezond en veilig binnenklimaat. Regiomanager Rick Mathijssen van ClimaRad was op locatie en vertelt in een video over het toegepaste systeem. Naast Mathijssen is ook opdrachtgever Roozen van Hoppe Groep aan het woord. Hij vertelt waarom is gekozen voor het klimaatsysteem van ClimaRad. In het kort zijn de redenen: •          Er zijn geen kanalen benodigd bij een decentraal systeem; •          Warmteterugwinning zorgt voor een grote energiebesparing; •          De eenvoud van de installatie, zowel qua toepassing als gebruik. Project Living-Inn Nijmegen (youtube.com) Relevant nieuws artikelisso Nieuwe ISSO 51 HERZIENE WARMTEVERLIESBEREKENINGEN WONINGBOUW In juni werd de nieuwe editie van ISSO 51 gepubliceerd, deze zal de huidige versie nog dit ... Verder Lezen Branchedossierluchtbehandelingventilatie ISSO Kleintje Ventilatie legt focus op woningbouw Na een periode waarin ventilatie en binnenklimaat door de coronapandemie dagelijks in het nieuws waren, is het nu een stuk ... Verder Lezen Branchedossiersanitairissosanitair ISSO-kleintje Riolering vernieuwd De afgelopen maanden is het ISSO-kleintje Riolering volledig geactualiseerd. Vooral mensen in de …
  • Gasloze appartementen waar eens een basisschool stond

    Gasloze appartementen waar eens een basisschool stond

    De voormalige basisschool ‘De Schakel’, gelegen midden in Maasdijk, is gesloopt en er zijn 20 sociale huurappartementen voor in de plaats gekomen, 10 kleine en 10 grotere. De woningen zijn geschikt voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. Onderdeel van het plan is de mogelijkheid voor bewoners om een moestuin aan te leggen op de grondstrook tussen het appartementengebouw en de eengezinswoningen. De appartementen hebben allemaal een warmtepompinstallatie gekregen, om ze gasloos te verwarmen en van tapwater te voorzien. Bij de appartementen is gekozen voor de ATAG Energion M Compact 40. Dit is een monobloc lucht/water warmtepomp met een geïntegreerde boiler. De appartementen van De Schakel zijn geschikt voor 2 tot 4 personen. De geïntegreerde 180L boiler van de M Compact levert voldoende tapwater om comfortabel te leven. Doordat de boiler van de Energion M Compact verwerkt is in de behuizing van de binnenunit heeft dit het voordeel dat deze niet meer aangesloten hoeft te worden. De buitenunit is op het platte dak geplaatst. Op deze manier zijn de buitenunits nauwelijks te horen door de bewoners en niet zichtbaar. Ze zijn bovendien eenvoudig toegankelijk voor de servicemonteurs. Temperatuurcontrole Om de temperatuur in de ruimtes te controleren is er een ATAG Zonemanager toegepast. …
  • Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

    Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

    Vorig jaar heeft Wooncompagnie in Petten een renovatieproject uit laten voeren. De woningcorporatie liet dertig jaren ’60 woningen gasloos maken met behulp van bodemenergiewarmtepompen en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning. Dankzij deze verduurzaming is de stap gemaakt van gemiddeld energielabel E naar energielabel A+++ of zelfs A++++. De woningen zijn voorzien van een nieuwe, goed geïsoleerde schil met buitengevelisolatie, nieuwe kozijnen en een vernieuwd dak met zonnepanelen. In samenwerking met KTI Installatietechniek is bij deze renovatie gekozen voor een totaaloplossing van Itho Daalderop, met grondgebonden water/water-warmtepomp WPU, een voorraadvat en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning door middel van een HRU WTW-unit. Vóór op schema Paul Stegers, adviseur strategie bij Wooncompagnie, legt uit dat de corporatie de ambitie om in 2030 gemiddeld energielabel A te realiseren vorig jaar al heeft behaald: “Dit project in Petten draagt bij aan een verdere daling van het energielabel.” De corporatie begon de verduurzaming van het woningbezit met kleine maatregelen bij zo veel mogelijk woningen, zoals isoleren binnen de bestaande schil. “Nu zijn we aangekomen bij het maken van de slag naar gasloos, of op z'n minst naar een veel lager gasgebruik. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en installeren van warmtepompen”, vertelt Stegers. Lagere lasten, meer …
  • Creatieve klimaatoplossingen

    Creatieve klimaatoplossingen

    In augustus 2023 werden het nieuwe Raadhuis en Stadskantoor van Heerlen officieel geopend. Door de combinatie van nieuwbouw en de renovatie van een monumentaal pand vroeg dit project om slimme, creatieve klimaatoplossingen. Een grote uitdaging, maar met een prachtig eindresultaat! Als eerste werd gestart met de bouw van het nieuwe Stadskantoor. Een fraai pand met een verspringende vide van de begane grond tot aan de bovenste, vijfde verdieping. Nadat het Stadskantoor werd opgeleverd, was de renovatie van het naastgelegen Raadhuis aan de beurt. De gebouwen zijn op de begane grond met elkaar verbonden dankzij een gezamenlijke entree. Hierdoor vormen de twee aparte gebouwen toch een eenheid. Up-to-date klimaatsysteem “Installatietechnisch is de combinatie van nieuwbouw en renovatie altijd interessant”, vertelt Frank Vossen, projectmanager bij Homij die als installateur verantwoordelijk was voor de aanleg van duurzame systemen. “Het Raadhuis is een monumentaal pand uit 1942. Aan de achterzijde van het pand bevinden zich de kantoren van de ambtenaren, aan de voorzijde onder ander de kantoren van de burgemeester en wethouders, de raadzaal en burgerzaal. Vooral het bestuurlijke deel kent veel monumentale details in de vloeren en plafonds. Het behoud van deze originele eigenschappen was een belangrijk uitgangspunt tijdens de renovatie. Maar de …
  • Tapwater verwarmen met een CO2 warmtepomp

    Tapwater verwarmen met een CO2 warmtepomp

    Stulz leverde onlangs een CO2 warmtepomp voor de nieuwe, gasloze jeugdzorgplus-voorziening van Pluryn op Valkenheide in Maarsbergen. Doel was een energie-efficiënte oplossing te bieden voor het verwarmen van tapwater, cruciaal voor de 28 douches en spoelbakken in elk van de twee nieuw gebouwde faciliteiten. De uitdaging was het vinden van een milieuvriendelijke oplossing, zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De keuze viel op de Q-ton warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries, die CO2 gebruikt als natuurlijk koudemiddel. In samenwerking met BINX Smartility, die de installatie verzorgde, heeft Stulz het systeem ontworpen, de nodige berekeningen uitgevoerd en de producten geselecteerd. Vervolgens is de inbedrijfstelling verzorgd, waarbij specifieke aanpassingen zoals piekmomentbepaling en nachtverlaging zijn geïmplementeerd om energieverspilling tegen te gaan. Het resultaat Elk van de twee gebouwen is uitgerust met een Q-ton CO2 warmtepomp, verbonden aan twee buffervaten van 750 liter. Deze configuratie levert niet alleen het benodigde warme tapwater maar kan ook de vloerverwarming voeden wanneer er geen directe vraag naar warm water is. Het systeem kan water tot 90 graden Celsius verwarmen - zelfs bij extreem lage buitentemperaturen – en voldoet aan strenge hygiënenormen door wekelijks een legionellaprogramma te draaien, waarbij het water tot 75 graden Celsius wordt verwarmd, ruim boven het …

Op onze nieuwsbrief abonneren