Register vakbekwame monteurs brandwerende producten
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 100 seconden
Monteurs, eindgebruikers, installatiebedrijven, en producenten worden regelmatig geconfronteerd met ondeugdelijke toepassing van materialen en systemen. Hierdoor ontstaat een schijnveiligheid waarvan de opdrachtgever in letterlijk en figuurlijke zin de rekening gepresenteerd krijgt. Brandveiligheid is alleen dán effectief als met kennis van zaken wordt gewerkt en betrokkenen verantwoording nemen voor wat ze doen. Monteurs met vakkennis zijn tot nu toe onherkenbaar. Producenten investeren veel in de ontwikkeling van producten, maar als deze onjuist worden gemonteerd zijn ze waardeloos. Installatiebedrijven met deelnemende monteurs en deskundige zelfstandige monteurs kunnen zich onderscheiden van partijen die ondeugdelijke afdichtingen monteren.
Om aan deze ongewenste situatie aan einde te maken, is Stichting Register Montage Expert Brandveiligheid (MEB-register) opgericht. MEB-register wil zich inzetten voor een brandveiliger Nederland. Het doel is de kwaliteit en deskundigheid van montage van brandwerende producten te bevorderen en beschermen. Om zich te kunnen registreren, moeten monteurs aan de criteria van de stichting voldoen. Ze zullen onder meer aan moeten kunnen tonen dat ze een goede praktische en theoretische opleiding hebben gehad en dat ze één jaar minimaal 50% werkzaam zijn in dit vakgebied. Daarnaast moeten ze bereid zijn werk te laten zien aan onafhankelijke controleurs.
Geregistreerden die voldoen aan de criteria zijn daarna gekwalificeerd monteur en herkenbaar als MEB-geregistreerd. Zij mogen dan de titel ‘MEB’ dan achter hun naam voeren. Deelnemers zijn monteurs die zelfstandig of in loondienst werken.
De stichting zal speciaal voor de deelnemers activiteiten organiseren, zoals opfrisavonden bijscholingen, begeleiding en bijeenkomsten. In de door de stichting goedgekeurde opleidingen, die zowel door producenten als onafhankelijke opleidingsinstituten gegeven kunnen worden, zullen praktijk en theorie aan bod moeten komen met onderwerpen als regelgeving, normering, en het kunnen lezen van testrapporten en bouwtekeningen.
Zo hebben en houden deelnemers vakkundigheid op het gebied van de brandveiligheid, vergroten ze de kwaliteit van hun kennis en vaardigheden en houden dit in stand. Daarnaast onderzoekt de stichting de kwaliteit van opleidingen, cursussen en overige zaken op het gebied van (bouwkundige) brandveiligheid en geeft daar regelmatig voorlichting over.
Voor meer informatie: www.meb-register.nl