De ene na de andere installatie gerelateerde vakbeurs werd afgelopen week afgelast vanwege de coronacrisis. Logisch natuurlijk, vindt iedereen. Maar ze schuiven nu allemaal door naar het najaar. Hopelijk ligt de crisis dan weer achter ons en kan het vakgebied verder in de ‘flow’ waarin het zat. Extra drukke tijden breken dan aan. Gaan de uitgestelde beurzen in dat perspectief bekeken nog wel voldoende bezoekers trekken?
We maakten een kort rondje langs de installatievelden, zowel bij installateurs als fabrikanten/leveranciers, met de vraag of er nog wel interesse is voor al die beurzen in het najaar, zoals de vakbeurzen Hardenberg, Duurzaam verwarmd, Energiebeurs, Aqua Nederland, Building Holland en Mostra Convegno. De reacties varieerden een beetje van “afwachten geblazen” tot “ik zou het jammer vinden als ze allemaal tegelijk zouden plaatsvinden, een beetje verdeling zou mooi zijn”. Hoewel de meesten nu wel wat anders aan hun hoofd hebben dan na te denken over een mogelijk beursbezoek of -deelname in het najaar, konden we toch wat meningen optekenen.
Eerst privéleven weer op orde
“Ik denk dat iedereen op dit moment druk is zijn eigen zaken te regelen”, vertelt Dick Visser van installatiebedrijf Visser in Twisk. “Dit kost de nodige moeite en inzet van velen; improviseren is nu een must. Daarbij zorgt de ‘angst’ hoe het met personeel en eigen familie gaat, voor een onprettige periode. In mijn beleving duurt het hele gebeuren ook nog wel een tijd. Het zal me niet verbazen als dit tot augustus doorloopt. Daarna heeft iedereen tijd nodig om weer in het vertrouwde ritme te komen. Familiebanden moeten worden aangehaald en verenigingen starten weer actief op; want ook dit is een belangrijk onderdeel van het leven. Pas als die beide weer lekker draaien, gaat het werk automatisch weer lopen. Een beurs bezoeken lijkt mij in die periode dan ook niet het noodzakelijkste en belangrijkste om te doen.”
Niet meer exclusief genoeg
Andere installateurs hebben vaak maar één van de beurzen in het najaar in het vizier, bijvoorbeeld die in Hardenberg of nu Duurzaam verwarmd (omdat men daar toch al heen wilde gaan). Weer anderen gaan sowieso alleen naar de VSK of ISH, de grootste installatiebeurzen in respectievelijk landelijk en internationaal gezien. Of ze vinden hetgeen de vakbeurzen de laatste jaren te bieden hebben niet meer exclusief genoeg om er überhaupt nog naar toe te gaan.
Gezondheid staat op het spel
Carl-Peter Goossen van Bouw Next plaatst de gevolgen van de coronacrisis in een wat groter perspectief. “Eerst Pfas en stikstof, toen de boeren, daarna 100 km op de snelweg, vuurwerk mag straks niet meer en nu de coronacrisis erover heen. Onze gezondheid is in het geding en daardoor kan de wereld er in de nabije toekomst wel eens heel anders uit gaan zien. Ik denk dat ook vakbeurzen hierdoor hun oude status zullen verliezen en er nagedacht zal moeten worden over een nieuwe invulling van vakevenementen.”
Nog te vroeg
Jan Bosch van Nefit Bosch vindt het nog te vroeg om hier uitspraken over te doen. “Sowieso zijn de meeste exposanten al verplichtingen aangegaan voor diverse beurzen die dit jaar gepland staan. We zullen moeten aankijken hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt.”
Dennis van de Pol van Oventrop Nederland laat weten dat zijn bedrijf de energiebeurs in Den Bosch dit keer over slaat. “Over Installatiebeurs Hardenberg hebben we nog geen besluit genomen. HSK Essen doen we vooralsnog wel, maar het is nog niet bekend of de BeNeLux-dag vanuit Nederland ondersteund wordt. Alle overige beurzen stonden bij ons niet op de agenda.”
Wel Hardenberg
Ruud Meijer van Fabric Air denkt dat er nu wel erg veel beurzen rond dezelfde tijd staan gepland. Vakbeurs Hardenberg ziet hij nog wel zitten. “Het is een van eerste vakbeurzen na de vakantieperiode. Ik verwacht dat hier genoeg mensen gaan komen. Maar als ik zie hoeveel beurzen er in het laatste kwartaal gepland staan, denk ik aan een behoorlijke overkill. Ben benieuwd wat de bezoekersaantallen gaan doen, want er is veel crossover van de disciplines op de verschillende beurzen.”
Jaap Wouda van opleidingscentrum Aeres Tech vertelt dat het niet te doen om overal deel te nemen als exposant - of naar toe te gaan als bezoeker – als alle beurzen naar het najaar worden verplaatst. “We staan overigens wel op Chillventa in Neurenberg”, laat hij snel nog even weten.
“We besluiten nu nog niks”
Erwin Bonis van Alklima klinkt opgewekt vanuit Alblasserdam. “Alles loopt hier gelukkig nog goed door. Wel bekijken we de agenda in het tweede half jaar zeker kritisch en gaan we rekening houden met de situatie die ontstaan is. We besluiten nu nog niks; daar is het nog te vroeg voor.”
Maarten Bosboom van Burgerhout ziet daarentegen vooral onzekere tijden. “Niemand weet wat de toekomst brengt. Daarom kunnen wij nu ook nog geen uitspraken doen over wel of niet deelnemen aan beurzen die voor dit najaar gepland staan.”
Iedereen krijgt het veel drukker
Edwin van Alphen van Gasengineering/Engeltherm: “Momenteel is het bij ons nog hartstikke druk, vooral omdat het aircoseizoen nu speelt. Iedereen wil voor de zomer de airco geïnstalleerd hebben. We stonden altijd op de Energiebeurs maar dit levert geen nieuwe klanten (meer) op. Ik voorzie wel dat iedereen het veel drukker krijgt. Als je als installateur een beurs zou moeten uitkiezen, dan zou ik naar Mostra Convegna in Italië gaan. Daar is nog wat te zien.”
Robbert Schimmel van Flamco vertelt dat zijn bedrijf dit jaar in Nederland de vakbeurs Duurzaam verwarmd en Energiebeurs zou doen. “Maar organisatorisch is het niet mogelijk om op beide te staan. Daarnaast verwacht ik dat in het najaar er flink gebuffeld zal moeten gaan worden om de omzetten weer op peil te krijgen. Mostra Convegno gaan we nog wel doen.”
Aniek Bouwhuis van Wolf zegt “de ontwikkelingen goed in de gaten te houden maar vooralsnog is het bedrijf niet voornemens om zijn deelname aan de Energiebeurs die ingepland stond te wijzigen.”
Relaties onderhouden is belangrijk
“We merken nu nog niet veel van de crisis die in andere bedrijfstakken al wel voelbaar is”, zegt Alfred Dekker van Daikin tot slot. “Onze installateurs hebben voorlopig ook nog genoeg te doen, zolang ze hun werk veilig kunnen doen. Nu veel kantoren dicht zijn, hebben zij vaak de ruimte om verwarmings- en koelingssystemen aan te leggen. Dus we horen nog wel positieve geluiden uit de markt. Hetzelfde geldt voor de particuliere markt. Nu mensen thuis zitten en niet op vakantie kunnen, willen ze aan hun huis klussen. Met de zomer in aantocht willen mensen bovendien straks niet bij 40 graden in een eventuele lockdown zitten en bestellen ze alvast een airco. Wat de beurzen betreft zullen we keuzes moeten maken. Relaties onderhouden is een belangrijk doel voor ons, dus we willen er juist zijn om in contact te blijven. Wij zeggen vooralsnog geen beurzen af. Zowel B2B als B2C. Wellicht dat de vlag er in de zomer anders bij hangt, maar wij hebben nu nog niet het idee dat de installateur in het najaar niet naar beurzen zal komen.”