In Radar van 25 februari reageerde Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra op een enquête over warmtepompen die het tv-programma heeft laten houden. Het blijkt dat één op de vijf mensen hun huis niet warm genoeg krijgt na het installeren van de warmtepomp. En hoewel kostenbesparing de belangrijkste reden is om te kiezen voor een warmtepomp, geeft 17% aan dat de rekening juist hoger is uitgevallen. De enquête is ingevuld door ruim 26 duizend consumenten.
De consument weet vaak niet dat het zeker in bestaande woningen geen zin heeft om een warmtepomp te laten installeren als de woning niet eerst goed geïsoleerd wordt. Bij lage buitentemperaturen krijgt de warmtepomp de woning dan niet voldoende warm. Bijstoken met een gasketel helpt dan maar levert vervolgens niet de verwachte lagere energierekening op.
Geen onbekend verhaal maar het wringt dat niet elke installateur de consument hierover kennelijk goed weet te informeren. Aan het woord kwam bijvoorbeeld een consument die blindelings het advies van een installateur opvolgde dat een warmtepomp in zijn huis goed mogelijk zou zijn, terwijl de woning om eerder genoemde reden hiervoor bij lage buitentemperaturen niet geschikt zou zijn.
Hoogleraar Laure Itard, gespecialiseerd in Duurzaam en gezond wonen, vroeg zich in het tv-programma af waarom er geen certificering geldt voor het installeren van lucht/waterwarmtepompen, zoals die wel geldt voor grondgebonden systemen. De kennis over deze warmtepompen zou bij installateurs dan eerder toenemen. Doekle Terpstra wees er op dat er de komende jaren tienduizenden technici met green skills worden opgeleid voor de energietransitie, waardoor de kennis van bijvoorbeeld warmtepompen binnen het vakgebied zal toenemen.
Kijk de uitzending hier terug