Centrale verwarming, het is en blijft een hot item. Klimaatakkoord, energietransitie, duurzame energie, het zijn zomaar een paar termen die het nieuws van de dag bepalen. Maar hoe én op welke manier kunnen we in de toekomst ons huis nog (verantwoord) verwarmen? De eerste en direct ook grootste winst is eenvoudig te realiseren: door radiatoren optimaal af te stellen en in te regelen valt een enorme energiebesparing te behalen.
De realiteit is echter anders. In de praktijk krijgt – of neemt – de gemiddelde installateur te weinig tijd voor het installeren en inregelen van de installatie en radiatoren, want: hoge werkdruk en scherpe prijzen dus gauw door naar de volgende klant.
Het kan ook anders! Gun de installateur de tijd voor het optimaal inregelen van installatie en radiatoren. Met hooguit een halve dag werk is het tiptop in orde én kan het energie besparen beginnen. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit 20% besparen op een gemiddeld verbruik van 1400 kuub gas; vertaald naar euro’s is dat circa € 168,- op jaarbasis.
Is de huidige centrale verwarming aan vervanging toe? Overweeg dan de aanschaf van een hybride-ketel. De hybride-verwarmingstoestellen van de toekomst zijn geschikt voor groene stroom en groen gas, én nu al beschikbaar. Bijkomend voordeel, naast tot 85% aardgasbesparing, is dat bij een hybride-verwarmingsoplossing alles op zijn plek blijft, dus ook de radiatoren. De zogenaamde ‘plug & play’ optie maakt een grote interne verbouwing overbodig en dat is wel zo prettig. Kortom, met een hybride-verwarmingsinstallatie blijft de rekening laag en wordt de bijdrage aan het klimaatakkoord alleen maar groter.
Henk Sijbring
Voorzitter De Nederlandse Verwarmingsindustrie i.o.