“Verduurzamen van een woonboot is best een gedoe”
Woonboten zijn vaak grote energiegebruikers. “Start met isoleren, ga zelf energie opwekken en stap dan pas over op de warmtepomp. In die volgorde”, vertelde Marjolein Bot van Amsterdam Smart City tijdens de drukbezochte Duurzame Woonboten Dag begin november. Het verduurzamen van woonboten stond tijdens deze dag centraal. Want hoewel de meeste aandacht uitgaat naar woningen en gebouwen ‘aan vaste wal’ valt ook in dit segment nog behoorlijk wat energie te besparen.
Bob is zo’n woonbooteigenaar. Hij zat in de zaal en vertelde dat het verduurzamen van zijn woonboot best een gedoe was. “Maar uiteindelijk kon ik met de subsidie die ik ervoor kreeg verder gaan dan ik eerst van plan was.” Zijn stalen schip is nu energieneutraal, met een warmtepomp, een ventilatiesysteem dat warmteterugwint en zonnepanelen. “Ik woon nu voor niets”, zegt hij, lachend toegevend dat hij daarvoor eerst heel wat geld moest lenen.
Veel experimenteren
Drijvende woningen vragen vaak om speciale toepassingen en veel experimenteren. Er is inmiddels een scala aan duurzame oplossingen in de praktijk gebracht. Tijdens de Duurzame Woonboot Dag bleek bijvoorbeeld dat verwarmen met elektrische infraroodpanelen eigenlijk heel prettig kan zijn. Dat een lucht/water-warmtepomp ook muisstil kan zijn. Dat met energieopslag in een bijboot het elektriciteitsnet niet extra wordt belast. En dat een windmolen zelfs in de stad rendement oplevert.