VSK 2018: impressie van de derde beursdag
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 122 seconden
De beursdag van gisteren trok zo’n 8.500 bezoekers. Iets meer dus dan de 6.000 van de openingsdag. Vandaag zullen deze bezoekersaantallen zeker worden overtroffen. Traditiegetrouw is de donderdag de drukst bezochte dag van de VSK. Hoewel de beursdag nog niet is afgesloten – er is avondopening – lijkt dit geen gedurfde voorspelling. De beursvloer liep vanmorgen weer aardig vol en bleef dit keer ook redelijk vol. Aan het eind van de middag klonk vanaf verschillende stands ondertussen al het nodige muzikaal vertier. De opmaat tot een gezellige avondsessie.
Compacter van opzet
Ook vandaag loonde het weer de moeite om de gangpaden in de beurshal af te lopen. VSK 2018 is compacter van opzet dan ooit tevoren, zowel in totale omvang als in grootte van de stands, maar dat maakt de beurs wel zo overzichtelijk. Voor de bezoeker in ieder geval. Bij de exposanten heersen gemengde gevoelens. De ene exposant spreekt over een nu al geslaagde beursdeelname, de andere over een editie die aangeeft dat het bezoeken van een beurs geen vanzelfsprekendheid meer is.
Warmtepompen centraal
Hoe het ook zij, er viel veel te zien in de verschillende hallen. Met name gaat de aandacht uit naar oplossingen voor een gasloze maatschappij. Waar bijvoorbeeld bij een verwarmingsfabrikant de cv-ketel nog steeds zijn core-business is, is daar op zijn stand bijna niets meer van terug te vinden. Warmtepompen staan centraal en de vraag naar informatie hierover blijkt overweldigend.
Eenvoudig installeerbare oplossingen
Dat neemt niet weg dat het op de VSK niet alleen om warmtepompen draait. Geberit stelt op zijn stand het schreeuwend tekort aan vakmensen in een ander daglicht. De sanitairfabrikant biedt als remedie eenvoudig installeerbare oplossingen aan, zoals de GIS module (uitschuifbaar en direct aan de muur te bevestigen) en de Sphinx Variform wastafelserie, met 12 verschillende varianten.
Rehau toont een nieuw vloerverwarmingssysteem met klitteband. De buisdiameter bedraagt slechts 10 mm. Het systeem is ideaal voor renovatietrajecten. Daarnaast lanceert de fabrikant nieuwe sanitaire inbouwsystemen met voorgeïsoleerde leidingen en kant en klare koppelingen.
Slimme omvormer
Tot slot toch nog even terug naar een toekomst met woningen zonder gasaansluiting. Libra toont een slimme omvormer die gecombineerd kan worden met een thuisaccu. De Goodwe omvormer maakt m.b.v. pv-panelen stroom voor thuisgebruik en zorgt dat een overschot wordt opgeslagen. Als er een nieuwe energievraag komt, put de omvormer eerst uit de GCL accu.
De tweejaarlijkse installatievakbeurs is nog tot en met vrijdag a.s. te bezoeken in de Utrechtse Jaarbeurshallen.