Wat de installatiebranche leert van bowlen

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 173 seconden

Pas geleden had ik het kinderfeestje van mijn jongste zoontje. Bowlen stond op het programma. Gegarandeerd succes met zo’n koppel 8-9-jarigen. De onderlinge strijd barstte al snel los. Van een afstand keek ik ernaar. Een vergelijk met de installatiebranche was snel gemaakt. Ook daar draait het om spelstrategie, slim realiseren, hulpmiddelen en resultaten halen.

Wat is uw spelstrategie?
Voor elk kind is het speelveld gelijk. tien pionnen, een baan en een bal. Elk kind paste een eigen werptechniek toe. Als de bal eenmaal rolde, werd er met spanning naar de pionnen gekeken. Gaan ze om? Een van de kinderen maakte nog een armgebaar naar de bal met de bedoeling hem naar het midden te dwingen. In onze branche is vaak niet anders. Het speelveld is gelijk. Iedereen start elke klus van scratch op en met spanning volgen we de bal naar een succesvolle ‘strike’ (lees: aanbesteding). Klus gepakt? Dan worden alle zeilen bijgezet om het vaak marginale resultaat op te krikken.

De werptechnieken waren bijzonder om te zien. Linker- of rechterhand, tussen de benen zwiepend of vanaf de grond duwend. Met lichte én (veel te) zware bowlingballen. Ook dit zie je terug in de branche. In een eerdere blog heb ik eens gezegd dat we elkaar “zelfs het verlies niet meer gunnen”. Bij het bowlen komt het aan op juiste keuzes in de bal, de armen het door de benen gaan, gevolgd door een gerichte worp met – als het even kan – een strategisch draai-effect. Wat is uw strategie?

Denk, durf en doe
De goten naast de bowlingbaan zijn gevaarlijk. Als de bal daarin komt, is het gedaan met de punten. Deze goten staan symbool voor bijvoorbeeld het product- en techniekdenken en het lineaire werken in onze branche. Eenmaal daarin verstrikt, volgt er een teleurstellend spel.

Er komt zoveel op ons af. Ongelofelijk welke positie het “installatiebedrijf 3.0” heeft in opkomende markten. Nederland draait op techniek. Welke kansen ziet u in de slimme meter, de Google Glass bril en in The internet of everything? Het zijn niet de stenen of het beton die ons werken effectiever maken. Het is niet het hout of de stoffering die comfort in ons wonen brengt. Het is de techniek. In twee woorden samen te vatten: energie en communicatie.

Een hekje is de simpele oplossing om bij het kinderbowlen de bal uit de goot te houden. De hekjes hebben daarmee onmiskenbare invloed op het speelveld waardoor het spelplezier blijft. Ik stel ze in onze branche gelijk aan verandering of vernieuwing. Welke hekjes zet u op?

Durf te struikelen, vallen en weer op te staan
De techniek van nu vraagt om nieuwe manieren van werken, kennis en kunde. Zeker: Volt blijft spanning. Ampère blijft stroom en Ohm blijft weerstand. Dat is het mooie van innoveren. Verbind dat wat bestaat op nieuwe manieren met elkaar. Pas het – soms op erg voor de hand liggende wijze – toe, daar waar men het niet verwacht. Verander het speelveld.

Een stap in onbekende? Vast.
Loslaten van oude zekerheden? Jazeker.
Fouten maken? Het zou bijzonder zijn als u dit niet overkomt.
Veranderen gaat nooit vanzelf. Het is net zoals bij bowlen; er is altijd een tweede worp. Stop niet bij je eerste tegenslag.

Verhitte hoofden, rode vingers en hongerige magen was het resultaat van een uurtje bowlen. Een mooi moment om het partijtje af te sluiten met patat en limonade. De big smile op het gezicht van m’n zoontje sprak boekdelen.

Mijn opdrachtgever was tevreden!