Wat is aangenaam?
We praten er allemaal over, maar wat is ‘comfort’ precies en in hoeverre valt het te realiseren? Noortje Alders is expert op dit gebied. In het dagelijks leven werkt zij als Technisch Expert bij ISSO. Zij gaat nader op de materie in.
Dat een verkeerd idee van comfort kan leiden tot misstanden, weet Alders als geen ander. “Zo doen er allerlei wilde verhalen de ronde over stralingspanelen en het hoge comfortniveau dat ze zouden bieden. In de praktijk blijkt het echter afhankelijk te zijn van talloze factoren, zoals de plek waar de panelen worden opgehangen en het deel van het lichaam dat wordt aangestraald.”
Om met de deur in huis te vallen: wat is comfort eigenlijk?
“Dat de temperatuur zo aangenaam is, dat je geen verandering wenst. Daarbij is wel een zekere marge aanwezig van 3 tot 4 graden. Des te meer mensen het idee hebben dat ze zelf de temperatuur kunnen regelen, des te hoger trouwens die marge uitvalt.”
Waarom is het zo moeilijk om iedereen in een ruimte zich comfortabel te laten voelen?
“Vanwege de onderlinge verschillen. Denk aan leeftijd, lichaamsomvang, etniciteit, cultuur en sekse. Maar denk ook aan de ruimtes zelf. De kleur heeft bijvoorbeeld invloed op de comfortbeleving, evenals de luchtbeweging en –kwaliteit. Die factoren kan je maar deels controleren. Tot slot werken we met een gemiddelde, de zogenaamde PMV-standaard bij het ontwerp van klimaatinstallaties. Uit onderzoek blijkt dat dan zeker al 5% van de gebruikers ontevreden is over het thermisch comfort.”
Wat zijn de voor- en nadelen van een centraal geregeld systeem als je thermisch comfort wilt bereiken?
“De voordelen: ze zijn relatief goedkoop en eenvoudig aan te leggen. De nadelen: je hebt distributieverlies door het leidingenwerk, bij een centraal geregelde vloerverwarming heb je te maken met een traag werkend systeem en je zult vanwege alle onderlinge verschillen tussen mensen, eerder geconfronteerd worden met ontevreden gebruikers.”
Het hele artikel is te lezen in het vakblad Installateurszaken van november. Deze uitgave verschijnt 2 november a.s. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl