‘Wie betaalt Watt?’
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 116 seconden
Afgelopen weekend organiseerde Eneco de eerste Toon Hackathon. Ruim 60 deelnemers kregen twee dagen de tijd om een nieuwe toepassing voor Toon te ontwikkelen. Zondagmiddag presenteerden ze 14 prototypes aan de jury. Robin van Wijngaarden, Bart Dunweg, Bram Schulting en Krijn Rijshouwer wonnen de hackathon met een app die via Toon en slimme stekkers iedere huisgenoot inzicht geeft in zijn eigen persoonlijke energiegebruik. Ze putten uit eigen ervaring: zou die huisgenoot die veel stroom verbruikt omdat hij dag en nacht zit te gamen niet méér bij moeten dragen aan het betalen van de gezamenlijke energierekening? En hoeveel dan?
‘We zien niet alleen mogelijkheden voor studentenhuizen, maar ook voor andere huishoudens’, aldus de jury. ‘Juist de brede inzetbaarheid van dit idee verdient volgens ons de eerste prijs van 3500 euro’. De app maakt het niet alleen mogelijk om meer inzicht te krijgen in het energiegebruik per individu, maar ook om meteen de exacte maandbijdrage per persoon uit te rekenen.
De tweede prijs ging naar een programma waarmee sluipverbruik na het opladen van (mobiele) devices –ook met slimme stekkers- wordt beperkt. Een eye-opener, want veel mensen beseffen niet hoeveel stroom zo nutteloos verloren gaat. Als derde eindigde een prototype waarmee je het verbruik van je apparaten thuis kunt vergelijken met dat van nieuwe modellen in de winkel. Een handige tool als je wilt weten wat een nieuw apparaat écht kost.
“Dit was de eerste keer dat we de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor Toon aan onafhankelijke developers overlieten”, zegt Erik van Engelen, commercieel directeur van Eneco bij de prijsuitreiking: “Dat was spannend, maar we zien direct al de toegevoegde waarde ervan.” In de toekomst wil Eneco meer co-creatie initiatieven opstarten waarbij developers, creatieven en klanten nieuwe mogelijkheden voor Toon kunnen delen en ontwikkelen. Hiervoor wordt de API van Toon stapsgewijs opengesteld voor iedereen. Het doel is om samen meer functionaliteit aan de intelligente thermostaat toe te voegen. “Daarmee kan Toon uitgroeien tot de boardcomputer van je huis”, vertelt Arjen Noorbergen, CTO van Quby, het bedrijf dat Toon ontwikkelde.
Sinds de introductie in 2012 heeft Toon al belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt. Sinds kort is Toon te koppelen aan de innovatieve Philips Hue lampen. Dit voorjaar nog kunnen klanten met zonnepanelen hun eigen energieproductie monitoren via Toon. En ook zijn er plannen om via Toon het binnenhuisklimaat en de luchtkwaliteit in kaart te brengen.