“Wij installateurs worden straks onbetaalbaar”

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 128 seconden

Uneto-VNI, Bouwend Nederland en andere vakorganisaties lieten onlangs weten zich ernstig zorgen te maken over de financiering van het praktijkleren in de beroepsgerichte leerweg (BBL). Het ministerie van OCW heeft al een bezuiniging van €7 miljoen aangekondigd. Dat mag geen opmaat zijn naar het verder uitkleden van de subsidieregeling praktijkleren, vinden de organisaties. Fors bezuinigen op de BBL kost tot 40.000 leer-werkbanen per jaar en met name in het MKB, zo waarschuwen zij. Het bericht veroorzaakte de nodige tumult op onze Social Mediakanalen. De reacties op Facebook en LinkedIn waren over het algemeen niet mals. Zo schrijft Erik De Ridder van installateur Elgro: “Kom eens uit de ivoren toren Arie Slob en kijk wat er aan de hand is. Investeer juist in praktijkleerlingen en minder in wetenschappelijk onderwijs. Anders kan je in de toekomst je eigen plee ontstoppen of lopend naar je werk als je geliefde trein het niet meer doet.”

Vrijwel iedereen deelt de zorg van De Ridder dat de bezuinigingsmaatregelen desastreuze gevolgen zullen hebben. Zo legt Taco Dijkstra, docent Installatietechniek aan het ROC van Amsterdam nog maar eens uit dat je “om een vakman op te leiden, deze ‘vlieguren’ zal moeten maken. Deze ‘vlieguren’ kan hij het beste maken in een bedrijf dat de tijd kan nemen om hem goed te begeleiden. Zonder een gedegen subsidieregeling zal hij productie moeten maken, waardoor hij uiteindelijk niet goed opgeleid kan worden.”

“Je kunt nu al zo lekker aan personeel komen laat staan als er helemaal niemand meer wordt opgeleid”, laat Pascal Wind, zelfstandig loodgieter, weten. “Het gaat absoluut ten koste van de instroom van de broodnodige vakmensen”, beaamt Elly Verburg, voormalig directeur van Otib op LinkedIn. Taco van den Broek, actief als manager en consultant in de bouwsector gaat zelf nog een stap verder: “Niet investeren in het technisch onderwijs remt de nationale economie.”

Jon Westerweel, dga van veiligheidsspecialist HONOR Safety & Consultancy pleit daarom, na een korte aanloop, juist voor het tegendeel. “Het is een eigenaardige eigenschap van veel beleidsmakers (veelal zonder inzicht en ervaring in maakindustrie en echte bedrijfsleven) om vooral te bezuinigen. Investeren is anticiperen op de toekomst die – als het goed gebeurt – meer opbrengt. Voorstel: OCW investeer juist € 70 miljoen, onder andere om vakmensen te laten lesgeven op scholen en docenten werkstages te laten lopen bij bedrijven.”

Al met al zitten we als sector in een penibele situatie dus. Berry Peeters, monteur, kan er op een wrange manier nog wel de humor van inzien: “Ze moeten vooral zo doorgaan. Op die manier worden vakmensen zo zeldzaam dat we straks niet meer te betalen zijn.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *