Zonnepaneel met back-contacttechnologie benut meer zonlicht

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Sharp brengt een 48-cels zonnepaneel op de Europese markt. De monokristallijne fotovoltaïsche module NQ-R256A (256 watt) beschikt over zogenaamde back-contacttechnologie. Dankzij die technologie wordt een groter deel van het invallende zonlicht gebruikt en wordt op een minimale hoeveelheid dakruimte een maximale hoeveelheid energie opgewekt. Normaal gesproken bevindt de elektrische bedrading zich bij zonnepanelen aan de voorkant, waardoor een deel van het zonlicht wordt tegengehouden en zo’n 6% van het beschikbare zonlicht ongebruikt blijft. Bij back-contactpanelen is alle bedrading naar de achterkant verplaatst. De back-contacttechnologie reduceert het energieverlies tot 3%, aldus de fabrikant.

De back-contactpanelen zijn geschikt voor gezinswoningen met dakkapellen of dakramen, omdat de geringere hoeveelheid beschikbare ruimte efficiënter benut kan worden. Op hetzelfde oppervlak kunnen 48-cels panelen meer energie opwekken dan de conventionele 60-cels panelen. De compacte, lichtgewicht 48-cels zonnepanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst.

Voor de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid hebben de modules een IEC-certificering gekregen (IEC 61215 en IEC 61730). De module heeft een frame met twee extra draagstangen en heeft met goed gevolg een sneeuwbelastingstest van 5400 Pa volgens IEC 61215 doorstaan. Naast de officiële tests heeft Sharp ook een eigen testprocedure voor zonnepanelen ontwikkeld, die strenger is dan de IEC-eisen. Zo wordt de temperatuurtest bijvoorbeeld uitgevoerd met 2.000 cycli in plaats van slechts 200.

Voor een maximale levensduur van het systeem is de aansluitdoos met behulp van vaste kabelverbindingen, koelplaten en een harsvulling beschermd tegen contactschade, oververhitting en water.

[related_post themes=”text”]